Obvestila

Kožne spremembe

V Zdravstvenem domu na Bledu so odprli specialistično dermatološko ambulanto Cutis nostra, ki jo vodi Mihec Pogačnik, dr. med., spec. dermatovenerolog.

V prvem nadstropju Zdravstvenega doma Bled je začela delovati specialistična dermatološka ambulanta Cutis nostra (v prevodu Naša koža). Vodi jo Mihec Pogačnik, dr. med., specialist dermatovenerolog z dolgoletnimi izkušnjami na področju dermatologije. Samoplačniška ambulanta je odprta vsak petek od 15. do 19. ure, izven ordinacijskega časa pa po dogovoru. »Redno ambulanto imam v Ljubljani v Železniškem zdravstvenem domu, ker pa je veliko mojih pacientov doma z Gorenjske, sem bil še bolj vesel, ko so mi v blejskem zdravstvenem domu prišli nasproti z oddajo zelo primernih prostorov za dermatološko dejavnost,« je povedal spec. Mihec Pogačnik, ki se je za to lokacijo odločil tudi zato, ker na Gorenjskem primanjkuje dermatologov.

Na pregled se lahko naročite tako odrasli kot mladi. Specialist dermatovenerolog vam bo strokovno svetoval pri kakršnihkoli težavah s kožo, kožnih izrastkih oz. znamenjih. Še posebej pa je poudaril, da bodite pozorni na kožna znamenja, zlasti še če se pojavi kakršnakoli sprememba. Smrtno nevarnega malignega melanoma je namreč tudi med Slovenci vse več. »Zelo pomembno je njegovo zgodnje odkrivanje: čim bolj zgodaj se ga odkrije, uspešnejše je zdravljenje. Če pa odlašate z obiskom pri zdravniku, je ta bolezen lahko usodna. Prvi znaki melanoma so običajno sprememba velikosti, oblike in barve kožnega znamenja. Lahko se spremba dvigne nad nivo kože. Možni so tudi srbenje, rosenje, pojav ranice ali krvavitve. Melanom se na telesu lahko pojavi tudi kot novo znamenje,« je razložil Mihec Pogačnik in poudaril: »Če opazite spremembo na koži, ne odlašajte z obiskom zdravnika, da ocenimo za kaj gre. Če je bolezen že bila v družini, se morate še natančneje pregledovati.« Leta 2007 so v Sloveniji na novo odkrili 437 bolnikov z malignim melanomom. »Ljudje se žal še vedno premalo zavedajo, kako nevarno je izpostavljanje UV žarkom ne le na soncu, ampak tudi v solariju. Močni sončni žarki bolj škodujejo svetlopoltim ljudem, pa tudi otrokom in mladostnikom, ki škodljive posledice prekomernega sončenja občutijo v odraslosti. Rjavo zagotovo ni več zdravo, za višinsko sonce bom pa rekel takole: bližje soncu, bližje opeklinam,« je dejal sogovornik in dodal, da je aprila ob Dnevu boja proti melanomu Evropske akademije za dermatologijo in venerologijo, ko so slovenski dermatologi brezplačno preventivno pregledovali pigmenta znamenja, prišlo v povprečju le petnajst ljudi na ambulanto, kar pomeni da je bilo pregledanih vse skupaj zelo malo ljudi.

Za pregled pri spec. Mihcu Pogačniku na Bledu boste hitro na vrsti. »Se bomo že tako dogovorili, da ne boste čakali,« je poudaril zdravnik. Pred blejskim zdravstvenim domom je urejeno parkirišče, kar je v času, ki ga živimo, ravno tako pomemben podatek. »Zagotovo pa se sprašujete, kaj Ljubljančan dela na Gorenjskem. Kot mlad fant sem bil pogosto v teh krajih, na Bled pa me veže poroka,« je v šali zaključil Mihec Pogačnik.

Zdravnik